söndag, augusti 29, 2010

Förändring

Alla har vi något vi vill förändra. Vårt hem, våra relationer, vår arbetssituation, vår hälsa, vår partner ;-), vårt utseende. Och för de flesta kan behovet kännas som ett evigt misslyckande. Som att tex vara missnöjd med sin vikt och prova den ena dieten efter den andra, gå ner nåt kilo för att sedan lägga på 3 nya. Att förändras är svårt och kräver ofta mer viljestyrka än vad vi har. Så varför strävar vi efter förändring? Varför är vi inte nöjda med vem vi är? Kanske framförallt vad gäller utseende.

Ibland kan ju förändring vara nödvändigt. Som att byta jobb om det du har får dig att må dåligt. Eller dina mat och träningsvanor om din livsstil idag får dig att må dåligt. Men hur är det med "onödiga" förändringar? Är det försvarbart att lägga 50000:- på nya bröst eller ett nytt leende tex? Det verkar som att just skönhetsopperationer är en sån känslig punkt för många. Inte bara det att vissa själva aldrig skulle kunna göra det utan dessutom har så starka åsikter om andra som gör det.

Själv har jag massor jag vill förändra. Men något jag faktiskt lyckats förändra är min hälsa och inställning till träning och det är jag riktigt stolt över. Jag ser inte längre min träning som ett nödvändigt ont utan något som jag njuter av och som får mig att må bra. Den förändringen var aldrig svår, det handlade bara om att hitta något jag tyckte var kul och sen gick resten automatiskt. Det svåra var vikten. Att vilja tappa det onödiga och att hålla det man åstadkommit. För mig handlade det inte i första hand om att bli utseende (även om oxo det var viktigt) utan om att må bättre och orka göra det jag tycker är kul. Och jag var väldigt noga med att även om jag jobbade hårt och målmedvetet så skulle viktnedgången vara hälsosam och på kroppens egna villkor. Och ju mer jag tappade desto gladare, piggare och stoltare blev jag. Men till min förvåning så var det många som tittade på med med oro och skeptisism. Och när jag började närma mig det mål jag hade satt upp fick jag kommentarer "du behöver inte gå ner mer nu" eller "du får inte bli för smal". Eftersom jag idag är en storlek 38 så har jag lite svårt att förstå det. Istället för att vara glada för min skull, att jag lyckats med något jag jobbat för och att jag dessutom gjort det på ett bra sätt så ifrågasätt det. Det är sorgligt tycker jag. Varför är det så svårt att vara glad för någon annan?

Men jag har även fått glada hejjarop och uppmuntring. Och vissa vill veta hur jag har gjort. Så därför kommer här mina tips för att tappa det du vill bli av med :-)

1. Ät massor! Att svälta kommer man ingen vart med. Du måste äta regelbundet, gärna 5-6 måltider om dagen och ordentligt. Men spela inte dum. Du vet oftast vad som är ok att äta och inte. Du behöver protein för att bygga muskler, kolhydrater som bränsle för kroppen, fett men rätt fett (fisk, nötter, avokado, olja, mm) vitaminer, grönsaker och frukt. Och allt detta i lagom mängd :-) Jag råkade höra ett samtal i omklädningsrummet på gymmet en fredag då 2 damer diskuterade deras viktminskning och mat för kvällen. De pratade om poäng så jag antar det handlade om Viktväktarna och den ena berättar för den andra att hon sparat på poäng för att kunna äta en kebabrulle med pommes på kvällen. Tänker man efter så kan man nog själv se felet i den inställningen. Din kropp skiter i poäng!! Den bryr sig om regelbundenhet och VAD du stoppar i dig. Och du kan inte lura den.
2. Träna. Vill du bränna fett så ska du bygga muskler så försök att styrketräna nått pass i veckan. I övrigt så är det viktigt att du rör på dig, inte bara för vikten utan för att må bra i allmänhet. Så hitta något du tycker är skoj.
3. INGA UNDANTAG! Det är så lätt att bestämma sig att ta tag i sin vikt men jag har sett så många gånger hur man anstränger sig som tusan och sen tar en bit tårta till kaffet för Nisse fyller ju år och det är oartigt att säga nej. Eller hur man trycker i sig en godispåse som tröst för man hade en pissig dag på jobbet eller som belöning för man vann på lotto. Nisse fyller år varje år så det är inget du måste offra ditt mål för. Och mat/godis är varken en bra belöning eller ett bra straff. Det är undantagen som gör att du snubblar och om du skrev upp alla dina undantag så skulle du förstå vad jag menar. Man ska absolut unna sig något ibland men låt det (under din viktminskningsperiod) vara planerade undantag. När du nått ditt mål kan du släppa lite på den strikta inställningen.
4. Ha ett tydligt och realistiskt mål så du vet vad du strävar efter. Antal kilon eller cm. Och ha gärna delmål på vägen med belöningar (inget ätbart).
5. Ge inte upp även om du har en dålig dag. Alla har dåliga dagar nån gång och det är bara att lära sig och gå vidare.
6. Lyssna på din kropp. Den talar om för dig om du gör något fel. Och tänk på att den måste få vila ibland :-) Och träna ALDRIG om du är sjuk.
7. Utbilda dig. Läs och lär. Lyssna och prata med någon som kan.
8. Acceptera dina begränsningar.
9. Hitta ersättningar. Om du brukar få sötsug på eftermiddagen, kvällen eller framför TV och har svårt att stå emot, hitta något annat att njuta av. Nån god frukt, mörk choklad eller något annat som är ok men jätte gott.
10. Tappa inte dina nya vanor när målet är nått. Ändra lite och unna dig något ibland men gå inte tillbaka till det som var.

Lycka till ;-)