måndag, januari 21, 2013

Gröt mellis

Enkelt mellanmål:

Havregrynsgröt
1 dl havregryn (snabb)
2 dl vatten
1 nypa salt
Sylt

Jag kör havregryn med vatten och salt i micron. Man kan förstås koka på spisen om man vill.
Till det tog jag min sista msk blåbärssylt.
Rivet äpple är gott till istället för sylt och nyttigare.
Och grynen kan varieras.

Mättar bra, billigt och lätt att göra :-)

söndag, januari 20, 2013

Nya spår

Att besluta sig för att starta med nya vanor och rutiner är hur lätt som helst. Att börja faktiskt börja med dem är inte så himla komplicerat heller. Men det är lätt att gå vilse. Vanor är som spår på en LP skiva. De är inget man behöver fundera på, man bara sätter ner nålen på skivspelaren vid ett lämpligt ställe och sen går det automatiskt. Nålen glider med i spåret på skivan. Utan att fundera på vart den ska ta vägen. Och skivan snurrar på. Precis så är det med vanor. Man stiger upp på morgonen och har fullt schema utan möjlighet till att ta en massa nya beslut. Dagen flyter på och på kvällen undrar man hur det kommer sig att man inte tränat som man sagt och hur det kommer sig att dagens måltider har skippats eller intagits på snabbmatsställen trots att man ju skulle sluta med sånt. Jag var ju så bestämd igår. Vad hände? Och jag var inte ens sugen på McDonalds.

Det handlar inte om att sluta med något utan det handlar om att börja med något nytt. Och det krävs lite arbete. Lite planering. Om du ska börja träna så måste du förutom att ta det beslutet bestämma när (gärna boka av en tid i kalendern) bestämma vad och var. Packa väskan med kläder. Köpa gymkortet. Skapa det nya spåret i skivan. Om maten ska förändras måste du matplanera, handla och laga maten. Gör matlåda dagen innan så du slipper fundera när det är dax och du är hungrig. McD är lätt och snabbt. Gör din nya mat lika lätt och snabb.

Om du misslyckas med dina nya bättre vanor så beror det inte på att det är för svårt. Utan för att du inte gjort grundjobbet. Du har inte planerat och förberett dig. Du har inte skapat dina nya spår.

fredag, januari 11, 2013

Fruktsallad

Ett av mina mellanmål:
Fruktsallad
Gott och lätt. Man tar det man har hemma liksom. Tyvärr rätt mycket socker i och inte väldigt mättande men användbart vid rätt tillfälle.
I min skål finns 1/2 äpple, 1/2 päron, 1/2 banan, 1 kiwi, ca 10 vindruvor och josen från 1/2 apelsin. ( Gjorde av hela frukter men sparade hälften till sen.)